Головна » 2015 » Февраль » 9 » Яка буває полювання
12:42
Яка буває полювання

Почнемо, мабуть, з води. Адже найпопулярніша дичину - водоплавна. Усім нам відомі качечки. Напевно, кожен з нас їх бачив - пливуть по озеру на заході сіренька качечка і зеленоголова селезень з нею. Це ми бачили крякву (або Крижнев) - найпопулярнішу качечку. Але насправді видів качок у нас дуже багато - це і крихітні чирки, і верткі нирки, а також гоголі, крохалі, свіязі, широконоски, шилохвіст і багато, багато інших видів качок. До водоплавної дичини відносяться ще й дикі гуси - вони теж любителі поплавати, але полюють на них, правда, тільки на полях. Водоплавної ця дичину зветься тому, що дуже любить воду - річки, великі озера, затоки і т.д. І багато хто плутає водоплавну дичину з болотної.

Але болотна дичину - це зовсім інші птахи. Ми звикли називати болотами тільки трясовини. Але болота є і мохові, і тванисті, і лугові, мокрі і сухі, і багато інших. І сидить у цих болотах зовсім інша дичину - дуже вертка і швидка, і дуже невелика: бекаси, дупель, Гаршнеп та інші кулики. Глибоко в очеретах сидять болотні курочки - камишніци, погониші і пастушки. А в траві біля озер і боліт з дека криком бігає бугай (або Деркачем її ще називають) - дуже незвичайна птах. Полювання на болотну дичину - одна з найцікавіших полювань: що може зрівнятися з лазінням по нетрях боліт і вишукуванням птахи?

Поруч з озерами і болотами зазвичай є поля і луки. А там застолбила за собою місце інша птиця - польова. Найпопулярніший трофей на полях у мисливців - перепілки. Ці невеликі дикі курочки дуже численні, і до того ж м'ясо їх дуже смачно. Ще на полях можна зустріти куріпок - сірих, як правило. Але їх набагато менше, ніж перепілок.

А давайте відвернемося і заглянемо в який-небудь лісок. У дикий хвойний ліс, з окремими березовими або осиковими гайками. Тут теж є свої мешканці. Над верхівками сосен вечорами можна бачити літаючих вальдшнепів. По землі, серед сосен, бігає лісової півник - рябчик. Тихій, ясною квітневої ночі на верхівках беріз в гайках можна чути пісню глухаря - найбільшої пернатої дичини наших лісів (їх вага до 6кг доходять). Глухарі сидять високо на березах і добути їх може тільки дуже вправний мисливець. А по землі, в таких же березових і осикових гайках, ходять по весні тетерева - справжні господарі сутінку: темної глухої ночі нікого не видать і нічого не слухати, але лунають якісь дивні «чуфиканья» (звуки чу-і-ф-ф -ф, чу-і-ф-ф-ф). Це тетерев токует. На нього теж полювати можна.

Перейдемо на тему копитних тварин. А то все птах так птах - не цікаво навіть. А тим часом у наших лісах мешкає безліч копитних тварин. Це більш велика дичина - копитні тварини десятки, і навіть сотні кілограм важать. Багатьом мисливцям на них шкода полювати - їм здається, що в них куди більше, ніж в птахах, характеру, душі ... Найпопулярніша дичину з копитних - це дикі кабани (хоч ми і знаємо, що у свиней немає копит) - дуже боязкі і скритні тварини, але дуже міцні, потужні і дуже агресивні, якщо їх роздратувати. Ви бачили злий морду сікача з іклами, що біжить на вас? Ой, краще йому не попадатися. Крім кабанчиків в наших лісах водяться лосі. Звірі теж дуже цікаві: красиві, статні, з ефектними рогами. Але аж ніяк не безпечні - лосю цілком під силу копитом вбити людину, причому зробити він це може просто так, від поганого настрою. Тому зустрічі з лосями не завжди бажані.

Ну а найкрасивіша копитна дичину - козулі. Це абсолютно мирні, травоїдні «кізоньки» (як їх називають мисливці), яких залишилося не так вже багато. У багатьох мисливських спільнотах на них просто заборонено полювати - інакше ви наживете собі серед мисливців безліч ворогів!

А може бути вас цікавлять по-справжньому небезпечна видобуток? Така, щоб аж кров стигла в жилах. Такі суперники в наших лісах є для вас. Знайомтеся: ведмідь, вовк, лисиця. Руда шахрайка - найбезпечніша з них. Лисиця НЕ загризе людини. Але в багатьох місцях вона майже поголовно хвора на сказ, і її укус дуже небезпечний.

Вовки - найрозумніші й організовані звірі в лісі. Вже повірте, вони можуть зацькувати мисливця: вимотають, оточать, і ще питання: хто з вас мисливцем, а хто здобиччю залишиться. Вовки демонструють неймовірну кмітливість і просто дивовижну витримку. А ще у вовків дуже розумні очі ...

Мишкаклишоногий по лісу йде. Хто ближче, ніж 100м - йому в зуби потрапить. Ну, не факт насправді. Ведмедика часто взагалі не м'ясо, а малина або овес цікавить. А на людину бурий ведмедик і не полює зовсім. Що, втім, зовсім не привід людині заспокоїтися і не боятися - обідом він ще як стати може. На ведмедика теж полюють. І на відміну від вовка з лисицею, навіть вживають в їжу. Ведмежатина, кажуть, має дуже своєрідний приємний смак.

Ну і, звичайно, що це була б за полювання без наших кращих друзів - собачок ?! Що б ми робили без них ?! Мисливські собачки - справжні розумниці: Лягаві - фахівці по птиці: шукають її, піднімають, приносять трофей мисливцеві. Гончі - організовано женуть звіра на мисливця. Норних (такс, ягдтерьеров та інших) - хлібом не годуй, дай залізти в нору і вигнати звідти лисицю або борсука якогось. "Симпатишно" лайки - одні з найбільш потужних і міцних собак: вони можуть утримати кабана, лося, а часом навіть і ведмедя! А хортам часто і взагалі наше партнерство не потрібно: вони самі побіжать, знайдуть зайця, добудуть його і принесуть мисливцеві. А головне, всім цим песикам не цікаво все це робити для себе! Їм цікаво все це робити для нас - для мисливців: щоб ми їх за це погладили по голівці, похвалили і пригостили смачною цукеркою.

Автор: Valdiss 

Переглядів: 752 | Додав: writer | Теги: птицы, звери, охотники, охота | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra in dui sit amet consequat.

- John Doe, creative director

Praesent vestibulum commodo mi eget congue. Ut pretium vel lectus vel consectetur.

- John Doe, creative director

Etiam quis aliquam turpis. Etiam in mauris elementum, gravida tortor eget, porttitor turpis.

- John Doe, creative director

Lorem ipsum
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Curabitur pharetra dictum lorem, id mattis ipsum sodales et. Cras id dui ut leo scelerisque tempus. Sed id dolor dapibus est lacinia lobortis.
Learn more