Головна » 2016 » Апрель » 11 » Канадські вчені звинуватили в клімаксі чоловіків
16:55
Канадські вчені звинуватили в клімаксі чоловіків

Експерти з еволюційної генетики з канадського університету Макмастера стверджують, що клімакс у жінок виник тому, що чоловіки в усі часи вважали за краще більш молодих партнерок, і літнім жінкам не було сенсу зберігати здатність народжувати.

Раптові припливи крові до обличчя, рясне потовиділення ночами, різкі зміни в настрої - вина за всі ці симптоми, якими супроводжується менопауза у жінок, лежить виключно на чоловіках, стверджують експерти з еволюційної генетики з канадського університету Макмастера.

За словами вчених, прагнення чоловіків до суспільства більш молодих подруг призвело до того, що для жінок більш похилого віку можливість мати потомство вже не мала особливого сенсу. У статті, вміщеній в журналі PLOS Computational Biology, вчені з університету Макмастера висловлюють припущення, що саме це, врешті-решт, і призвело до виникнення менопаузи.

Однак британські експерти заперечують цю думку і стверджують, що справа йде рівно навпаки: чоловіки вибирають партнерок молодший саме тому, що жінки поступово втрачають здатність мати дітей.

Вчені давно намагаються вирішити загадку, чому homo sapiens, судячи з усього, є єдиним видом, в якому самки не зберігають можливість виробляти потомство протягом усього життя. Раніше пропонувалися способи пояснити цей феномен так званим «ефектом бабусі». Висловлювалася думка, що літні жінки втрачають здатність народжувати дітей, коли вони вже не в змозі їх виростити, а мають можливість допомагати виховувати дітей молодших жінок.

З цієї точки зору клімакс вважався як би засобом, що блокує появу дітей у жінок в певному віці. Однак канадські вчені пропонують рівно протилежне пояснення: тобто, що саме втрата можливості розмножуватися призводить до клімаксу.

Вдавшись до комп'ютерного моделювання, вони прийшли до висновку, що в ході еволюції виробилося «переважне спаровування», яка означала, що чоловіки в будь-якому віці вибирають в якості своїх партнерок жінок молодше себе. А це означає, що більш літнім жінкам вже не було особливого сенсу народжувати дітей.

Як стверджує глава проекту, експерт з еволюційної генетики професор Рама Сінгх, чоловіки, які вибирають більш молодих подруг, сприяли втраті більше літніми жінками здатності народжувати.

«Людська історія дає багато прикладів цього, так як в усі часи чоловіки віддавали перевагу більш молодих жінок», - сказав професор Сінгх в інтерв'ю Бі-бі-сі.

Він підкреслив, що очолювана ним група аналізувала розвиток людини багато тисяч років тому, і що їх дослідження не ґрунтується на соціальних тенденціях останнього часу. У британських жінок, як вважається, клімакс починається в середньому в 52 роки. При цьому жінки живуть ще близько 30 років.

Професор Сінгх визнає, що зростання тривалості життя, а також народження дітей в більш пізньому віці можуть істотно затримати настання менопаузи.

«Змінюється соціальна система. Зараз багато жінок заводять сім'ї пізніше, так як спочатку вони думають про освіту і кар'єру », - пояснює він.

На думку вченого, ця тенденція вказує на те, що у цих жінок клімакс може наступати пізніше, і вони будуть передавати дочкам відповідну інформацію в своїх генах. Це, в свою чергу, призведе до «можливості настання клімаксу в більш пізньому віці».

Однак експерт з еволюційної біології з Оксфордського університету Маквелл Бертон-Челью не згоден з цією теорією.

«Автори дослідження пояснюють виникнення менопаузи тим, що чоловіки віддають перевагу більш молодих подруг. Однак насправді, можливо, вони переплутали причину із слідством: цілком можливо, що чоловіки віддають перевагу молодих саме тому, що літні жінки - набагато менше фертильності », - вказує він. «На мій погляд, набагато правильніше розглядати перевагу чоловіками молодих жінок в якості виникла в процесі еволюції реакції на клімакс і припустити, що наші предки мали достатньо розуму, щоб паруватися саме з жінками, здатними виробляти потомство», - додав експерт з Оксфорда.

За його словами, «з точки зору еволюції, жінки старшого віку повинні були вибирати між двома можливостями: або народити дитину, якого вони б не встигли виростити, або припинити народжувати і зосередитися на тому, щоб допомогти виростити потомство своїм молодшим родичок».

Каролайн Паркінсон

Редактор Бі-бі-сі з питань здоров'я

Переглядів: 810 | Додав: writer | Теги: жінки, учені, чоловіки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra in dui sit amet consequat.

- John Doe, creative director

Praesent vestibulum commodo mi eget congue. Ut pretium vel lectus vel consectetur.

- John Doe, creative director

Etiam quis aliquam turpis. Etiam in mauris elementum, gravida tortor eget, porttitor turpis.

- John Doe, creative director

Lorem ipsum
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Curabitur pharetra dictum lorem, id mattis ipsum sodales et. Cras id dui ut leo scelerisque tempus. Sed id dolor dapibus est lacinia lobortis.
Learn more